4 metode de a scapa de piticii rautaciosi din mintea ta

17 Apr 4 metode de a scapa de piticii rautaciosi din mintea ta

Cu totii avem momente cand nu avem chef de absolut nimic, nici de munca, nici de distractie, ci pur si simplu vrem sa stam degeaba si sa pierdem timpul.

Cand, intr-un final, ne vine cheful sa facem ceva util care sa ne ajute sa mai evoluam putin sau sa aducem un beneficiu celor apropiati, intra in scena piticii din mintea noastra (si nu, nu sunt piticii din Povestea Albei ca Zapada :)) care incep sa ne sopteasca, unii din ei chiar sa tipe ceva de genul: “Nu-ti mai bate capul ca nu merita”, “Ce-ti iese tie din afacerea asta?”, “Lasa pe maine ca ai timp”. Lista de fraze piticiste poate continua in functie de cati pitici crezi tu ca ai in minte.

Am o veste buna si o veste proasta pentru tine. Si bineinteles incep cu vestea proasta: vei evolua putin mai greu personal si profesional daca nu-i reduci pe acei pitici rautaciosi la tacere. Vestea buna este ca-i poti face sa-si tina gura, dar mai ales ii poti invata sa te incurajeze, in loc sa-ti puna bete-n roate.

Vrei sa stii cum? Iata metodele pe care le aplic eu si dau rezultate:

1. Stabileste-ti obiective si prioritizeaza-le!

Cu totii ne dorim sa aratam bine, sa avem greutatea ideala, sa avem o relatie frumoasa si implinita, sa locuim intr-o casa cu piscina, sa conducem ultimul model BMW sau sa avem conturile pline, mai ales in euro. :) Bine, bine si ce legatura au obiectivele cu piticii?

Tocmai asta e ideea, piticii ne distrag atentia de la obiectivele noastre pentru a ne mentine in stadiul actual, indiferent care ar fi el. Si asta ne duce la o alta metoda de a scapa de ei…

2. Ai incredere in tine!

Odata stabilite obiectivele, increderea este esentiala pentru a le realiza. Fara incredere, obiectivele sunt doar vise pe hartie.

Cand stii ca trebuie sa realizezi ceva pentru tine si crezi in acel lucru, vocile piticilor vor fi din ce in ce mai estompate, oferindu-ti calea spre atingerea obiectivelor. Fii atent la tendinta de a amana actiunile! Piticii se pot abtine pe moment, dandu-ti senzatia ca au disparut definitiv, dar atunci cand te apropii de obiectiv incep sa urle din toti rarunchii si sa te arunce in punctul de plecare. Metoda urmatoare te apara de astfel de tentative.

3. Fii detasat!

Si vorbesc foarte serios. Fii detasat de rezultatul final si de obstacolele din drumul tau. Bucura-te ca ai incercat, ai actionat si ai invatat ceva din acea experienta.

Detasarea nu este un proces usor si, cu putin antrenament si perseverenta, vei invata sa continui ce ti-ai propus sa faci in ciuda aparentelor si situatiilor care te pot convinge sa renunti.

4. Distreaza-te!

Indiferent ce vrei sa faci sau sa nu faci, distreaza-te. Zambeste mereu. Nu te costa nimic si fii usor ironic cu tine insuti, fiindca nimeni altcineva nu o va face. Ai o singura viata si merita sa o traiesti din plin.

Cand entuziasmul te va defini tot timpul, piticii te vor incuraja sa dai tot ce e mai bun din tine. De ce? Fiindca TU i-ai antrenat sa te serveasca si sa te sustina prin: obiectivele propuse, increderea in realizarea lor, detasarea cu care ai pornit la drum si entuziasmul de a calatori pe drumul vietii tale. SUCCES!